Kabinet stelt nieuwe maatregelen tegen vuurwerk uit

Back to Blog
Kabinet stelt nieuwe maatregelen tegen vuurwerk uit

Deel dit bericht

Kabinet stelt nieuwe maatregelen tegen vuurwerk uit

Het kabinet neemt langer de tijd om een beslissing te nemen over vuurwerkmaatregelen. Er zou onenigheid zijn in de coalitie over welke maatregelen tegen vuurpijlen en knalvuurwerk moeten worden genomen. Het kabinet zou begin april een besluit nemen. Dit wordt nu eind mei, aldus minister Grapperhaus. Tevens zouden Minister Grapperhaus van jusitite en staatssecretaris van Velhoven werken aan een verbod op rotjes en ander werpbaar knalvuurwerk. Toen dit uitlekte keerde de VVD zich daar vel tegen. Alleen de ChristenUnie is een voorstander van zo’n verbod. CDA en D66 zouden zich momenteel op de vlakte houden.

De betrokken ministeries hebben in het verleden al eens plannen voorgelegd aan de regeringspartijen. Destijds was er niet veel weerstand, aangezien de voorstellen nog lang niet rijp waren. Maatregelen als het verplichten dat vuurwerkverkopers veiligheidsbrillen en lanceerbuizen voor vuurpijlen leveren,  worden door het kabinet beter ontvangen.

Rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid

Het besluit is een reactie op een rapport van de onderzoeksraad voor veiligheid. In dit rapport wordt gesteld dat een radicale aanpassing met betrekking tot de viering van Oud & Nieuw noodzakelijk is. Het belangrijkste punt uit dit rapport is een algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Oorzaak van dit rapport zijn de honderden gewonden en er komt gemiddeld één persoon per jaar om het leven.

Laat Illegaal vuurwerk onze traditie niet vernielen

Ook bij DEvuurwerkhandel vinden wij veiligheid tijdens het afsteken van vuurwerk erg belangrijk. In onze winkel adviseren wij jaarlijks gebruik te maken van vuurwerkbrillen, aansteeklonten en bieden wij veilige buizen aan voor het veilig afsteken van vuurpijlen. De laatste jaren is er veel discussie over vuurwerk in Nederland door de kosten van schade aan objecten, het slachtoffers en het aantal meldingen van overlast. In de media wordt doorgaans het woord “Vuurwerk” gebruikt en wordt de term “illegaal” weggelaten.  De meeste ongevallen met ernstig letsel kunnen absoluut niet gebeuren met legaal consumentenvuurwerk, wat speciaal voor ons land geproduceerd wordt.  Het wordt dus speciaal ontworpen en geproduceerd met het oog op veiligheid, waardoor het nooit de kracht kan bevatten waarmee de gebruiker vingers of handen kan verliezen. Laat staan het vernielen van bushokjes of andere objecten in openbare ruimten.

Petitie voor vuurwerk

  • Behoud van de prachtige vuurwerk traditie in Nederland!
  • Duidelijkheid voor de Nederlandse burger
  • Communicatie op basis van feiten
  • Onderscheid tussen legaal en illegaal vuurwerk

Maak u sterk voor ons consumentenvuurwerk, laat uw stem gelden en teken de petitie!

Back to Blog